Mascarponés brokkoli

img_20180210_1241331985077988.jpg
Ültem ültem. A mascarpone ült velem szemben. A lejárati ideje vészesen közeledett. Fogalmam sem volt, mit csináljak vele, mert épp rengeteg édesség volt itthon. Azt pedig el sem tudtam képzelni, hogy valami másra használjam fel. Szóval csak néztem. Közben olvasgattam, hogy mégis mennyire fiatal gyereknek lehet már adni, vajon. Kiderült, hogy a sajt bevezetése után már mehet is, együtt a ricotta és egyéb krémsajtokkal. Sőt, kevesebb só van benne (elvileg), mint a krémsajtokban. Hurrá, gondoltam magamban, akkor bármit is csinálok belőle, jöhet a blogra! Mhm. De mi legyen az a bármi?
Akkor a mascarpone rám kacsintott. Azt súgta, menjek, és nézzek szét, mi lapul még a hűtőben. Aznap reggel vettem egy brokkolit, levesnek, de kiderült, hogy aznap brokkoli levest kaptak a gyerekek az oviban, szóval kihúzva, eltettem, hogy majd kitalálom azt is.
No, és akkor beugrott. Mi lenne, ha ezt a két magányos lelket, akik itt bolyonganak a kis konyhám univerzumában, összehoznám? Elképzeltem egy rakott brokkolit, pennével és mascarpone szósszal. Ismeritek az érzést, amikor kigyullad a kis képzeletbeli égő a fejetek felett? Pont olyan volt!!! Mondjuk csak addig égett, amíg ki nem derült, hogy nincs itthon penne….volt viszont valami limitáltan kapható, színes izémizé, nevezzük makaróninak. Ugyanabból az anyagból van, gondoltam, jó lesz az is. Csináljuk meg!!!
Hát lányok, életem egyik legfinomabb ételét ebédeltem aznap. Szép is, finom is, gyerek is eheti, pürésíthető, mi kell még? 🙂 Nyilván nem az elsők között adható étel, de hozzátáplálás elkezdését követően olyan 3 hónappal már mehet is! Én tettem bele tojást, ám ez kihagyható, ha még a bevezetése előtt állunk.
Jelmondatok: Mascarpone a babának! Brokkoli a babának!
Hozzávalók:
*250 g mascarpone
*250 g brokkoli
*1 egész tojás
*kb. 200 g valamilyen makaróni
*100-150 g reszelt sajt
*só
*őrölt szerecsendió
*1 kanál növényi olaj – magas hőfokot bíró! (nekem épp dió-olaj volt nyitva)
Elkészítés: a brokkolit felvágjuk és sós vízben 10 percig főzzük (forrástól számítva). A makarónit 2 perccel kevesebb ideig főzzük, mint amennyi a csomagolásra van írva. A mascarponét összekeverjük a tojással (nekem robotgép kellett hozzá, másképp nem lett homogén), sózzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Előkészítjük a reszelt sajtot (és Gaudát használtam, de ízlés kérdése). Veszünk egy jénait, vagy mély tepsit, vagy bármilyen mélyebb hőálló tálat és az aljára valamilyen egészséges olajat/zsírt/vajat kenünk. A következőképpen rétegezzük: makaróni, mascarpone+tojás keverék fele, brokkoli, mascarpone+tojás keverék másik fele, reszelt sajt. Profilfotó a szöveg elején látható, a rétegezést itt mutatom 🙂

img_20180215_1407361335635303.jpg

Ezt alufóliával letakartam, és 200 fokon 30 percig sütöttem, minekutána a fóliát eltávolítottam, és elmentem lefektetni a gyereket, szólva a férjemnek, hogy amikor a sajt már szépen kezd barnulni, vegye ki a sütőből, írja le, hány perc volt, és fotózza le. Szépen bealudtam a gyerekkel, és mire kimentem, a kaja fele már az anyósék gyomrát dagasztotta (épp nálunk voltak), a másik fele szétcsúszott, mert férjember villával szedte ki a jénaiból….és mellesleg nem írt fel semmit és nem fotózta le….
Szóval itt most tartok egy kis hatásszünetet….


Ééééés megígérem, hogy EZT a részt itt át fogom írni, amikor újra elkészítem ezt a csodálatos ételt, megadom a pontos időhosszt, és fotót is készítek majd a kész ételről! Most meg tudom mutatni, hogy milyen volt sütőbe indulás előtt, a többit pedig képzeljétek hozzá 😀 Esküszöm, NAGYON finom, próbáljátok ki!!!!!!
Jó étvágyat!

img_20180210_1241131254936893.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s