BROKKOLI

brokkoli
Elsőre fura ötletnek tűnhet brokkolira gondolni, ha babák étkeztetéséről van szó, talán azért, mert a mi időnkben nem volt annyira felkapott/elérhető ez a csodálatos zöldség (vagyis igaziból virág 😀 ). A brokkoli azonban igenis jó a babáknak. Lássuk, miért és mekkora babáknak.
Magas C vitamintartalom és magas oldható élelmi rost – ezek a fő jellemzői a brokkolinak. Ezek a rostok segítenek a bélrendszerben fellazítani a székletet, ezért remek szorulás esetén. Túl sok azonban hasmenéshez vezet. Ugyanezek a rostok gázokat is produkálnak a fellazító folyamatok során, úgyhogy a brokkolit nem ajánlott a legkisebb, még éretlen emésztőkészülékekbe beküldeni
Mi van még benne? Kálcium, vas, folsav, K-A-B vitaminok, és még sok egyéb jó dolog. Rákmegelőző, immunerősítő, és mivel magas a C vitamin tartalma, a benne levő vas fel is szívódik, úgyhogy ebből a célból nem kell mellé keverni semmit.
Adható: HT+2 hónaptól legkorábban. Ha a baba hajlamos a gázosodásra, akkor csak később, anyuka tudni fogja, mikor áll készen a kicsi.
Miért nem szeretik sokan a brokkolit? Főleg az előző generációk mániája volt túlfőzni a zöldségeket. És igen, túlfőzve a brokkolinak eléggé semmilyen íze van. És, képzeljétek el, a brokkoli egyike azon növényeknek, amit minél jobban szétfőzünk, annál jobban fog gázosítani! 10 percnél tovább semmiképp ne főzzük, de annál kevesebb is elég neki.
Nagyon fontos betartani a 4 napos szabályt, és fokozatosan emelni a brokkoli adagot a babának, legyen ideje a testének hozzászokni!
IDEÁLIS FALATKA! Nem agyonfőzve, csak roppanósra, kicsi sajttal megszórva a gyerekek általában imádják csipegetni.
Nem az agyonvegyszerezett növények közé tartozik, így nem szükséges a bio verziót keresni. Hűtőben tartható kb 4 napig, egy NYITOTT műanyag zacskóban. Ha lezárod, rothadásnak indul.
Ha csak kicsinként akarod adogatni, akkor praktikusabb fagyasztott brokkolit venni, így a zacskóból mindig csak annyit vehetsz ki, amennyit épp felhasználsz.
Még egy érdekesség: a brokkolinak a szára gázosítóbb, mint a virágok, úgyhogy ha a baba hajlamos rá, akkor csak a virágokat kapja meg, a szárából főzz a nagyoknak krémlevest
Fokhagymával, krumplival, gyömbérrel, sajttal, joghurttal – egyszerre vagy külön-külön, nagyon finom és a legtöbb baba szereti.
GREEN POWER!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s