Gesztenyés-túrós golyók

Egy nagyon finom és nagyon egyszerűen elkészíthető étel vagy desszert, attól függ, mennyire édesítjük 🙂 A túrót a legtöbb gyerek szereti – a túró babáknak már 8-9 hónapos kor környékétől adható, a gesztenye még korábban. Ezek a golyók gyakorlatilag pépből válnak golyókká, úgyhogy nem csak a nagy gyerekeknek való!!!
Adható: attól függ, mibe görgetjük. Ha semmibe, akkor HT+2/3 hónaptól, avagy a túró bevezetése után.
Az alaprecept gyakorlatilag annyi, hogy a túrót összekeverjük natúr gesztenyepéppel (főtt, reszelt vagy pürésített). Miért jó ez a babáknak? A gesztenye már önmagában is tápláló és egészséges, viszont önmagában adva száraz és nehéz, elsősorban a babák gyomrának. Túróval lazítva tápértékileg teljes értékű ebédet (kisebb babáknak) vagy tízórait/uzsonnát biztosít, még nagyobb gyerekeknek is! 2-3 golyó elég hozzá, és bár nem fog telítettség érzetet adni, nem is ez a célunk.
A fotón látható verzióhoz megjegyzem, hogy az én gyermekem már 3 éves, úgyhogy most már bátran görgetem bele a golyókat ebbe-abba 🙂

Hozzávalók:
*25 dkg natúr gesztenyepüré
*25 dkg natúr túró (én a zsírosabbat szeretem használni)
*1-2 teáskanál tejföl, ha a túrónk száraz
*meggykompót
*1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
*1 teáskanál kókuszreszelék
*egy kávéskanál fahéj
*édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
Összekeverjük a túrót a gesztenyével, mixert is használhatunk, ha a túró rögösebb. Ha túl száraz a massza, egy kis tejföllel lazítjuk, de ne tegyünk egyből sokat, mert kezelhetetlen massza lehet a vége. Én egy teáskanálnyi kókuszvirágcukrot tettem hozzá. Kb. egy órára hűtőbe tesszük, hogy formázhatóbb legyen. Közben a meggykompótból 15-20 szem meggyet szűrőbe teszünk, lecsöpögni. A kakaót, kókuszreszeléket és fahéjat összekeverjük, és egy lapos tányérba tesszük.
A hideg masszából golyókat formázunk úgy, hogy 1-1 meggyszemet csempészünk a közepébe. A golyókat a kakaós porba görgetjük és egy tálra helyezzük őket.
Az az igazság, hogy másnapra válik igazán finommá, úgyhogy ha ki tudjuk várni, tegyük a golyókat hűtőbe egy éjszakára, hogy a gesztenyének és a túrónak legyen ideje összeérni.
Ennyi 🙂 Egyszerű és nagyszerű, hogy egy klisével éljek így a végére. És így néz ki:

img_20180121_1139382066697184.jpg

Jó étvágyat, kicsinek és nagyoknak egyaránt!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s