Töltött gomba

Hát, talán nem épp gyereknek való recept, legalábbis nem egyértelműen. A gomba miatt. Mert egyesek szerint a gomba nem gyereknek való, mások szerint a gomba gyereknek való…Miért írom le mégis? Mert a töltött gombák mellé, a megmaradt töltelékből fasírtokat készítettem, abban nagyon apróra volt darabolva a gomba, és az én gyerekem szerette, ezen a vonalon elindulva gondoltam, hogy talán más, már biztonságosan rágcsáló gyerek szeretné 🙂

Hozzávalók:
*500g champignon
*70g fehér krémsajt vagy feta
*1 zöldhagyma
*1 nagy kanál tejföl
*1 tojás
*reszelt sajt
*prézli
*opcionális: annyi karika kolbász, ahány darab gomba van

Elkészítés:
Megmossuk a gombákat és levagdossuk az esetleges fekete foltokat (általában nincs rajtuk semmi…). Kiügyeskedjük a tönköket (enyhén megmozgatva kivétel előtt szebb kiemelést biztosít). A tönkök csúnya végeit levágjuk, a többit apróra daraboljuk. Ezt bekeverjük a tejfölös sajtba, hozzáaprózzuk a zöldhagymát, hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük az egészet. Ez lesz a töltelék. A gombafejeket elhelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsire, nyilván lyukkal felfelé. Mindegyik közepébe rakhatunk egy karika kolbászt, vagy csak néhányba, vagy egyáltalán nem 🙂 Ezután mindegyik gomba kap egy-egy kanál tölteléket, nem baj, ha púpos, az sem, ha kicsit lecsorog. Amikor ez kész, reszelt sajtot csippentünk mindegyiknek a tetejére.
A maradék töltelékhez prézlit teszünk, és fasírtokat formázunk belőle, ezeket is a tepsibe tesszük.
img_20180113_1125291982803754.jpg

A sütőt 180 fokra melegítjük elő, én alsó-felsőn sütöttem 25 percig. Ha nem intelligens a sütőnk, akkor addig sütjük, amíg a sajt szépen ráolvad és elkezd picit barnulni.

img_20180113_1446246547487.jpg

A töltött gombákat felnőtteknek ajánlom, a gombás fasírtokat pedig nyugodtan odaadhatjuk a MÁR HARAPÓ-RÁGÓ, nem fuldokló gyermekünknek majszolni 🙂 Én fehérburgonya + édesburgonya pürével tálaltam, melybe főzéskor beledobtam 2 cikk fokhagymát, amit kivettem, mielőtt összetörtem a krumplit. A gyereknek ez is ízlett ám!

Jó étvágyat!!!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s