GESZTENYE

Csodálatos növény, nagyon magas tápértékkel, alacsony zsírtartalommal, magas szénhidrát- és étkezési rost-tartalommal. Gazdag B, A és C vitaminokban, folsavban, kálciumban, káliumban és foszforban. Éppen ezért érdemes a baba menüjének részévé tenni, első lépésben főve! A magas rosttartalom miatt vigyázzunk a fokozatos bevezetésre, mert a túl sok gesztenye puffadást okozhat, de amúgy könnyen emészthető.
Még jobb azonban a terhes anyának gesztenyét enni, nagyon jót tesz a magzat fejlődésének! Ugyanakkor vértisztító és stimulálja az agysejtek működését is. Egyik helyen azt olvastam: ha rossz a kedved, egyél meg 100 gramm gesztenyepürét!!! Nekem tetszik ez a tanács 🙂
Miért találunk olyan információkat, hogy 1 éves kor alatt ne adjuk? Mert sokan tévesen a diófélékhez sorolják, olyannyira, hogy sok nyelven a szelídgesztenye nevében a DIÓ szó is szerepel. Valójában a gesztenye a bükkfával rokon,és a többi bükkfaféléhez hasonlóan a pollenje okozhat allergiát, az se jellemzően. Minimális az allergia rizikója.
Adható: HT+1 hónap, fokozatos bevezetéssel!
Nagyon nagy változatosságot hordoz magában, gyümölcsökkel keverve ugyanolyan finom, mint burgonyával vagy hússal. Sőt, az egészet is keverhetjük (pl. burgonya, alma, csirke társaságában).
Elég babrás viszont a nyers gesztenyét feldolgozni, ezért sokan a fagyasztott, előre megtisztított és gyakran főzött-fagyasztott verzió mellett tesszük le voksunkat. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy SEMMI más ne szerepeljen az összetevőknél, csakis gesztenye. A rumos-cukros pürét inkább öntsük nyakon tejszínhabbal és együk meg, amíg a baba alszik 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s