TEJ. TEHÉNTEJ.

SEMMILYEN ÁLLATI TEJ NEM AJÁNLOTT 1 ÉVEN ALULI GYERMEKEK SZÁMÁRA! Ebben a korban a babák elsődleges itala az anyatej vagy a tápszer!
A tehéntej nem tartalmaz elég vitamint, tápanyagot, nyomelemet, ásványi anyagot ahhoz, hogy a gyermek megfelelő növekedését biztosítsa.

MIÉRT NE?
– az anyatejhez/tápszerhez képest a tehéntejnek nagyon alacsony a vas-, linolsav- és E vitamin-tartalma
– a tehéntejben túl sok a fehérje, kálium, nátrium és klorid, amit a kis vesék nehezen dolgoznak fel.
– a tehéntej túl korai bevezetése mikroszkopikus emésztőszervi vérzéseket okozhat, ezáltal vérveszteséget még egészséges csecsemőknél is. Ennek rizikója általában 1 éves korra minimálisra csökken.
– a tehéntej allergiás reakciókat válthat ki. A nemzetközi felmérések szerint a gyerekek 0,3 – 7,5%-a érintett ebben
– a tehéntej 1 év előtti bevezetését összekötötték a vashiányos vérszegénység kialakulásával gyermekeknél, a tej meggátolja a vas megfelelő felszívódását.

MIÉRT DE?
– Amikor a gyerek szervezete már képes feldolgozni a tehéntej összetevőit (nagyjából 1 éves kor környékén), ez fontos kálcium, cink, magnézium, A vitamin, B vitaminok és D-vitamin forrássá válik. Ugyanakkor biztosítani fogja a megfelelő fehérje-bevitelt, és az energiához szükséges szénhidrát-bevitelt.

MENNYIT?
Nemzetközi felmérések alapján megállapították, hogy egy 1 és 2 év közötti gyermeknek 470-500 ml tejtermékre van szüksége. Az ennél nagyobb mennyiségek már vérszegénységet okozhatnak, illetőleg kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitelt, ugyanis ha a gyermek telítődik tejjel, nem fog egyéb, teljes értékű élelmiszert fogyasztani. Megjegyzendő, hogy ebbe beletartozik a tápszer és anyatej is!

MILYEN TEJET ADHATUNK?
A gyerekeknek szükségük van a zsírra a megfelelő idegrendszeri fejlődés érdekében (kivéve, ha hajlamos az elhízásra). Ezért 2 éves kor előtt a lehető legmagasabb zsírtartalmú tejet adjuk nekik (3.5%, 3.8% ami a kereskedelemben kapható, vagy házi tejet), és csak 2 éves kor környékén válthatunk sovány, fölözött tejre (1.5-2%). Valójában a tejek hormontartalmának az emberi szervezetre való hatásáról még nincsenek kész kutatási eredmények, mindenesetre jó elővigyázatosnak lenni. Amúgy semmilyen tejtermékből ne adjuk a csökkentett zsírtartalmút a gyereknek! Ilyenkor csak a zsírt/tejszín/tejfölt távolítják el, így az ásványi anyag és a fehérje tartalom koncentrálódik, amit nem biztos, hogy a fiatal szervezet megbír.

HOGYAN VÁLTSUNK?
A legelterjedtebb ajánlás a tehéntej keverése az anyatejjel/tápszerrel: első héten 3/4 AT/TP + 1/4 TT, második héten fele/fele, harmadik héten 3/4 TT + 1/4 AT/TP, negyedik hétre maradhat a tej.
DE. Javasolt a minél hosszabb szoptatás, az anyatej/tápszer TELJES helyettesítése tehéntejjel 2 éves kor előtt nem javasolt!
Amikor végül majd váltunk, figyeljünk oda, hogy a gyerek több vastartalmú ételt kapjon.

MELYEK AZ INTOLERANCIA/ALLERGIA JELEI?
Hasmenés, hányás, puffadás, hasfájás, orrfolyás, zihálás, kiütés (piros, kiemelkedő, smirglipapír-szerű elsősorban az arcon), gyakori fülgyulladás, véres széklet. Ezek a leggyakoribbak. (nemsokára közlünk egy egyedi esetet is, amit egyik csoport-tagunk mesélt el).

BIO TEJ?
A BIO/ORGANIKUS jelzéssel ellátott tejek azt jelentik, hogy az illető tehenek ételét nem fokozták antibiotikumokkal és hormonokkal. Érdemes a bio verziót keresni, főleg a bevezetés első évében.

MI VAN 2 ÉVES KOR UTÁN?
Nos. Erről nem sok helyen szólnak. A 2-3 éves kor feletti egészséges szervezet már meg tud birkózni a tejjel. Legtöbb ajánlásban az áll, hogy 2 éves kor fölött a tejfogyasztást beszéld meg a gyermeked orvosával 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s