Cukkini. Nyári tökök.

CUKKINI és társai. Nyári tökök.
Igen, tudom, hogy a cukkini télen is kapható 🙂

img_20200421_1017286513913626315525097.jpg
Nincs annyi tápanyag bennük, mint a téli tökökben (ld. sütőtök alatt), de így is remek bébiétel!!! Az alacsonyabb tápérték többnyire annak tudható be, hogy korábban, fiatalon és roppanósan szedik le, a magvak túl nagyra növekedése előtt, míg a téli tököket jóóóól megérve, öregen szedik le.
Adható: hámozva mag nélkül HT+1 hónap. Fiatal cukkini hámozatlanul HT+2 hónap. Valójában HT elejétől bevezethető, de mivel önmagában elég vizes és semleges, jó keverni valamivel, ezért érdemes 1 hónapot várni, hogy a baba ismerjen már ízeket, legyen mivel keverni.
Mi jó van benne? Béta-karotén (főleg a sárgásabb, “banán alakú tök” verzióban), kálium, folsav, C vitamin. Nem egy erős allergén (valójában elég kevés a példa rá), nem hasfogó, könnyen emészthető, és nagyon enyhe íze van, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármihez hozzáadható anélkül, hogy annak nagyon megváltoztatná az ízét.
A cukkinik a héjukban halmozzák fel a sok jóságot, ezért érdemes héjastól használni!!! Ha a baba érzékeny pocakkal van megáldva, ajánlatos késleltetni a héjas cukkini bevezetését (hacsak nem nagyon fiatal, puha héjú verziót szereztünk), mert valamivel nehezebben emészthető a belsejénél, de mivel pont abban van a sok tápanyag, érdemesebb várni, mint hámozni. Ilyenkor opció a többi tök, pl. a főzőtök vagy közönséges tök.
A kapor kihozza a nyári tökök ízét!
A friss fiatal cukkini héja és magvai nagyon puhák és lágyak, nem szükséges eltávolítani őket. A többi tök esetében viszont kötelező, ahogy idősebb cukkini esetén is. Érdemes minél kisebb cukkiniket vásárolni, mert ha nem kell hámozni, több egészséget hordoz
Hűtőben 2-3 napig áll el jól. Fagyasztható, de a magas víztartalom miatt nagyon szivacsos, lágy lesz kiengedéskor. Gyalulva/reszelve a legpraktikusabb fagyasztani, felhasználáskor pedig egyből forró vízbe tenni.
FONTOS: ellenőrizzük le a keserűségét, főleg otthon termesztett példányok esetén! A kesernyés ízt egy toxin adja, kukurbitacin a neve, ami csúnya hasmenést, hasfájást és hányást okozhat. A kereskedelemben kapható tökök esetén ennek a rizikója szinte nulla, mert ellenőrzött a koncentrációja.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s