PARADICSOM

Vannak-e a paradicsomnak pozitívumai a babákra nézve? Lássuk csak. A és C vitamin, nagyon magas arányban! B, K vitaminok, vas, kálium, kálcium, rostok. Antioxidáns hatás a likopénnek köszönhetően! Kálcium és K vitamin egyenlő erősebb csontok!
IMMUNERŐSÍTŐ, ami az évnek a taknyos periódusában igencsak fontos. (http://www.phytojournal.com/vol1Issue1/Issue_may_2012/3.pdf)
Negatívumai: nagyon savas.
Adható: 1 éves kor előtt ritkán ajánlják (nyersen), főzve/párolva/sütve is csak HT+4 hónap. Miért? A savassága miatt. Sok pocakot bánthat, de ha a pocakot nem is, a bőrt gyakrabban….bemenetkor…és főleg kimenetkor…
Nyilván vannak babák, akik simán bírják. És lesznek, akik soha nem fogják, bár ez a ritkább. A magas C vitamin tartalma miatt érdemes próbálkozni a mielőbbi bevezetésével (erőltetés nélkül), mert segít a vas felszívódásában. Ugyanezért érdemes a húsokkal keverni! A paradicsom allergia ritka, de ha légúti gondok és/vagy hányás jelentkezik paradicsomevés után, AZONNAL forduljunk orvoshoz!
Refluxos babáknak nem ajánlott (ahogy semmi savas étel sem).
Mire vigyázni? A legjobb szezonban adni, frisset, napérleltet, a húsosabb fajtákból. Nyáron érdemes eltenni belőle, mert a télen kaphatóaknak nem sok közük van a paradicsomhoz….
Érdekesség, hogy a gyerekek a likopént jobban képesek hasznosítani főtt/párolt paradicsomból, mint nyersből, a savassága is alacsonyabb, úgyhogy ajánlott elkészítve adni, nem nyersen.
Mi a helyzet a konzervek, szószok, ketchup, és társaikkal? Állítólag a likopén halmozódik feldolgozáskor, úgyhogy jók! Nyilván a mindenmentes verziók….
Tipp: keverjétek a paradicsomot olyan dolgokkal, melyek sok telített zsírsavat tartalmaznak (avokádó, oliva olaj, zsíros halak, stb), mert a likopén zsírban oldódik, ezért több fog felszívódni belőle!
Tipp 2: Amikor már meritek nyersen adni, próbálkozzatok koktélparadicsommal – szigorúan ketté vágva. Ügyesen tudják kézbe fogni, édeskés, nagy a folyadéktartalma, és pont a kicsi szájra áll!

img_20190702_1849268587432629831793440.jpg

Figyelem! Soha ne főzzétek a paradicsomot alumínium edényben! A sav arra késztetheti az alumínium részecskéket, hogy átmigráljanak az ételbe…ami naaagyon nem jó dolog. Ez amúgy minden savas dologra érvényes.
A paradicsom jó éretten, minél pirosabban jó. A piros színt (avagy az utóbbi időkben megjelent lila paradicsomok, vagy fekete paradicsomok sötét színét) az antocianinok adják, melyek, mint minden piros/lila/fekete gyümölcs és zöldség esetében, növelik a szervezet antioxidatív munkájának hatékonyságát. Az antociánok nem direkt antioxidánsok, de bonyolult biokémiai folyamatok következtében végül erősen azzá válnak! Szóval fekete paradicsomot a gyerekeknek!!!!!

Tárolás: ezt mindig rosszul csináljuk. A paradicsomot nem lenne szabad hűtőben tárolni, csak szobahőmérsékleten vagy kamrában, mert a hideg megállítja az érési folyamatot, rontja az állagot és ízt!
A sárga paradicsom kevésbé savas, de vigyázat, a kereskedelemben levők nagy része színezés miatt sárga. Termesszük otthon, vagy szerezzük be megbízható helyről!

Az én fiam imád mindent, amiben paradicsom van, és én már elég korán adtam neki (7,5 hónaposan), mert épp érett a kertben fiiinom frissen ki hogy áll hozzá?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s