TOJÁS

Tojás. A tojássárgája tökéletes zsírtartalommal rendelkezik, a telített és telítetlen zsírsavláncok aránya majdnem pontosan egyezik az ajánlott zsírsavbevitellel! Kiemelkedő a koleszterin, vitamin (A, D, E, B6, B12), folsav, kálcium, foszfor, és persze vas és cink tartalma. /forrás: The American Egg Board/ Míg a tojásfehérje erőteljes allergén, és legalább 1 éves korig ajánlott várni vele, a sárgáját már HT+2 hónaptól lehet adni. Kutatások azt is mutatják újabban, hogy a tojásfehérje allergia, ha jelentkezik is, 4-5 éves korra a legtöbb gyerek kinövi.
A tojásfehérje az egyik legjobb fehérjeforrás a világon. Ezen kívül rendkívül magas a riboflavin (B2 vitamin) és szelén tartalma, ez utóbbi a haj és körmök egészségén kívül fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében.
Összességében a tojás egy géniusz étel, segít az idegsejtek egészségének fenntartásában. Ezért onnantól, hogy korban/rezisztenciában adhatóvá válik, adjuk csak bátran gyerekeinknek, sőt, fogyasszuk mi is! Reggelire 2 tükörtojás fél avokádóval és paradicsommal egyszerűen főnyeremény a szervezetünknek! Vagy, ha a tipegőnek magasabb igényei vannak, a tükörtojás igazán viccesen díszíthető 🙂
2019-07-04_087243350666091976353.jpg

Térjünk vissza a tojás babáknak való bevezetéséhez. Ezzel kapcsolatban változóak a vélemények mostanában. Nyugaton sok gyerekorvos kezdi azt ajánlani, hogy HA A CSALÁDBAN NINCS TOJÁSALLERGIA, És a gyermek anyatejes volt legalább 4 hónapon át, akkor nyugodtan el lehet kezdeni HT+2 hónaptól az egész tojás bevezetését, mint hozzávaló más ételekhez, pl. keksz. Ezek a kísérletek és megfigyelések még folyamatban vannak, egyelőre úgy tűnik, hogy a tojásfehérje adásának késleltetése nem előzi meg az atópiás betegségek (dermatitisz, bőrgyulladás) kialakulását. Személyes javaslatom, hogy várjunk mégis vele, kell néhány év még, amíg hosszútávú megfigyeléseket leközölnek tudományos lapokban Ez egy javaslat!!! Ugyanolyan, mint az orvosotoké, aki esetleg másképp javasolja! A döntés mindig a szülői kézben van (hurrá?).

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s