A CUKOR

Azt már tudjuk, hogy a legjobb lenne teljesen elkerülni a hozzáadott cukrokat. De azt tudjuk, HOGYAN? A gyártók a legkülönbözőbb trükköket használják arra, hogy cukrot tegyenek a termékeikbe. A legegyszerűbb számukra kihasználni az átlag ember korlátolt ismereteit a cukrokról. Mert a legtöbb ember a kristálycukorra gondol, amikor a CUKOR szót hallja. És hogy ezek az ismeretek ne is bővüljenek nagyon, hangzatos neveket adnak a különféle cukroknak, ezzel keltve az egészségesebb édesítőszer illúzióját. Az iromány végén található listán minden tétel cukor, és a lista nem teljes. A következőkben kiemelten írok néhány fontos dolgot egyik-másikról (nyugi, röviden, nem kell sokat olvasni és elég lesz ennyit megjegyezni), de ne felejtsük el: a méz jobb a neotámnál, de attól még CUKOR.
Info: GI – glikémiás index: egy élelmiszer vércukoremelő képessége

TISZTA JUHARSZIRUP: természetes édesítőszer, alacsony a glikémiás indexe, sok ásványi anyagot (pl. cink és mangán), vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz.

NYERS MÉZ: hihetetlen gyógyerővel bíró anyag, főleg a manuka méz. Antibakteriális hatásai vannak, és tele van antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal. Vigyázzatok a hamis mézzel: sok termék tömegtermelésből származó műméz, főleg, ha Kínából érkezett….ezekben mérgező szirupok és cukrok vannak, és a termékvizsgálatok nagyon gyakran antibiotikumokat és nehézfém származékokat mutatnak ki belőlük.

MELASZ: mivel a cukor nagy részét kivonják belőle, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a nádcukornak/répacukornak. Kesernyés az íze, viszont töményen benne maradnak az ásványi anyagok és vitaminok.

KÓKUSZCUKOR: egy finomítatlan, alacsony glikémiás indexű édesítőszerről beszélünk, mert nyomokban ásványi anyagokat tartalmaz.

DATOLYA: az egyik legegészségesebb természetes édesítő annál az egyszerű oknál fogva, hogy egy teljes értékű ételről beszélünk, amely nem mellesleg rendkívül magas rosttartalommal rendelkezik, ez pedig segít a vércukorszint egyensúlyának megtartásában.

STEVIA: 200-szor édesebb a kristálycukornál. Javít a vércukorszinten és a glükóztolerancián. Serkenti az inzulintermelést, ezért különösen jó a cukorbetegeknek. Nem végez nagy pusztítást a bélrendszerben, mint oly sok mesterséges édesítő. Viszont nem minden stevia készül ugyanúgy. Keressétek a 100%-os kivonatokat!!!!

ERITRIT: rendben van 😉

A KÖVETKEZŐKET PEDIG KERÜLJÉTEK!

ALKOHOLCUKROK: pl. mannitol, xilit, szorbit – ezek fermentálható (erjeszthető) rostok, ezáltal puffadást, gázokat, hányingert és/vagy hasmenést okozhatnak főleg azoknál, akiknél diszbiózis (bélflóra egyensúlyának felborulása) vagy szivárgó bélszindróma esete áll fenn.

AGÁVÉ: erősen feldolgozott és nagyon koncentrált formája a fruktóznak. A feldolgozás során tönkremennek az antioxidánsok, a fruktóz mértékére pedig nagyon oda kell figyelni, mert méreg a májnak (itt metabolizálódik).

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐK: pl. aszpartám, szacharin, szukralóz – ezek szintetikus édesítőszerek (azaz laborban készülnek), melyek negatív hatással vannak a bél mikroflórájára, megváltoztatják a cukor- és inzulin-választ (2-es diabétesz), növelik a cukorfüggőség rizikóját (egyre jobban kívánja a test a cukrot), és növelik az anyagcserebetegségek kockázatát.

1. szacharóz
2. glükóz
3. nádcukor
4. turbinádó cukor
5. porcukor
6. barna cukor
7. invertcukor
8. juharszirup
9. maláta szirup
10. barnarizs szirup
11. polidextróz
12. malátacukor (maltóz)
13. maltodexrin
14. melasz
15. méz
16. datolyacukor
17. kókuszcukor (kókuszvirágcukor)
18. kukoricaszirup
19. szilárd kukoricaszirup
20. magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
21. fruktóz
22. dextróz
23. gyümölcslé koncentrátum
24. koncentrált gyümölcslé édesítő
25. egész datolya/füge
26. xilit (“nyírfacukor”)
27. mannit
28. maltit
29. szorbit
30. eritrit
31. sztívia (stevia)
32. cirok szirup
33. darabos glükóz
34. répacukor
35. árpamaláta kivonat
36. szacharin
37. aszpartám
38. aceszulfám-kálium
39. szukralóz
40. neotám

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s