Fodros kel

Ez a kelkáposztához hasonló (de nem az!) zöldség a leghidegtűrőbb (a kelbimbó mellett) káposztaféle. Így ideális tápanyagforrásunk marad az ősz beállta után is, főleg, hogy valami hihetetlen csodazöldség. Ennek ellenére ritkán esik szó róla, babaételek kapcsán pláne. Sokan nem is ismerik….ezért sokszor kimaradt a babák étrendjéből is. Kár, mert minden alapvető tápanyag, rost és protein megtalálható benne, és alacsony a kalóriatartalma, zsírtartalma pedig mondhatni nincs is.
img_20181008_1217145572215468796544885.jpg
Valójában olyan sok előnye van annak, ha bevesszük a gyerek étrendjébe (sőt, a sajátunkba is!), hogy fel se lehet sorolni: magas rosttartalom az emésztőkészülékünk védelmében. Antioxidánsok rákmegelőző, gyulladásgátló, szíverősítő hatásokkal. Lutein és zeaxanthin a látásunk erősítésére.
Vitaminok vannak benne? IGEN,  óriási (de tényleg!) a K vitamin tartalma, és extra magas az A és C vitamin tartalma! A K vitamin NAGYON fontos elsősorban a véralvadás folyamatának helyes működéséhez, de ő szabályozza például a csontképződéshez szükséges proteinek helyes működését is. Vastartalmát olyan ügyesen oldotta meg az anyatermészet, hogy elegendő folsavat és C vitamint is tartalmaz ahhoz, hogy a sok vasat a szervezetünk képes legyen fel is használni.
Tudtátok, hogy több kálcium van benne, mint a tehéntejben? 100 g fodros kel 150 mg kálciumot tartalmaz, míg 100 g tehéntej csak 125 mg-ot Na ezt nevezik reklámfogásnak, mert, bár a kijelentés igaz, az összehasonlítás elég értelmetlen (leírtam, mert sok helyen találkozhattok vele). Na de a lényeg a lényeg: kálcium mellett kiemelendő a mangán és réz mennyisége is!
Mikortól adható? Megoszlanak a vélemények, ugyanis, mint a spenót és társai, ez is nitráthalmozó levélzöldség (de nem kell tőle félni, erről a következő bekezdésben). Az általános ajánlás, hogy kb ugyanakkor add, amikor a spenótot, sóskát is mered már adni. A legjobb elővigyázatosnak lenni, és legalább 1 hónapot várni a HT elkezdése után, mi kettőt ajánlunk
Mit kell tudni a nitrát-tartalmáról? Jóval alacsonyabb, mint a salátáé, a spenóté és a sárgarépáé, ugyanakkor a C-vitamin tartalma jóval magasabb. Sok tanulmány bizonyítja, hogy akkora a C-vitamin tartalma, ami már önmagában megvéd minket a benne levő nitráttól!!
Utasítás: Alaposan meg kell mosni és az erős erezetet eltávolítani! A leveleket összetépkedjük, enyhén megsózzuk és tenyereink között súrolva-masszírozva puhítunk rajta, így ehetőbb/kezelhetőbb lesz. Ha nem akarjuk nyersen adni, maximum 5 percig javasolt főzni, és a főzőlével lazítani később a főzeléket, hogy a kioldódott vitaminokat és tápanyagokat ne dobjuk el.
Receptötlet: banánnal, almával és vízzel keverve smoothie-nak nagyon jó!!!

Ha nem ismernénk fel a piacon, mutatom fotón úgy, hogy a méretarányok is láthatóak legyenek. Ezt keressük 🙂

img_20181008_1217386702965665153798933.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s