FÜGE

img_20180825_1611241854264350536808035.jpg

A legtöbben a fügét aszalt formában ismerjük, mert így lehet egész évben beszerezni. Mint minden aszalt gyümölcsnek, az aszalt fügének is nagyon magas a cukortartalma, ezért az elején nemigen jut eszünkbe a gyereknek adni. De mi van, ha a gyermekünk télen született, így pont fügeszezonban tart a hozzátáplálás első hónapjaiban? Emelett mondjuk pont olyan helyen vagyunk, ahol be is szerezhető frissen? Arról nem is beszélve, ha mondjuk olyan országban élünk, ahol évente többször is terem? Merjük, vagy ne merjük?

Előnyei:
– magas a rosttartalma, így könnyen emészthető, sőt, segít emésztési gondok esetén
-jó kálcium-, magnézium-, mangán- és kálium-forrás, magas a vas-, foszfor- és réz-tartalma, így fogyasztása javasolt szoptató anyáknak is!
-az érett füge természetes székletlazítóként működik, így a székrekedés megelőzhető a segítségével
-antibakteriális hatása révén segít a babák immunrendszerének megerősítésében
-tele van vitaminokkal (K és B6 vitaminokat emelném ki) és ásványi anyagokkal (fent említett), melyek nélkülözhetlenek egy gyerek fejlődéséhez. Vegyük számításba, hogy az aszalt verzióban nem csak a cukor van jelen töményebb mennyiségben, hanem az ásványi anyagok is. A vitamonikról ez sajnos nem mondható el, mert az aszalási eljárások folyamán a hőérzékeny vitaminok nagyon nagy százaléka felbomlik.
-lázcsillapító hatást is megfigyeltek! A füge-kivonat (fügéből kivont etanol) hosszabb idejű lázcsillapítást biztosít, mint a paracetamol! Erről bővebben a megjelölt cikkben.

img_20180825_1612524218076137658578941.jpg
Melyiket válasszuk? A friss füge legyen puha, de folt- és ütésmentes. Zöld vagy lila a külseje, mindegy, ugyanaz a tápértéke. Ha aszalt fügét vásárolunk, vigyázzunk, hogy sértetlen legyen a csomagolása, és ha lehet, a puhára aszalt fügét válasszuk.

Hogyan tároljuk? A füge nagyon gyorsan romlik, úgyhogy 3-4 napnál tovább ne tartogassuk, hűtőben se sokkal tovább. Vegyük ki a hűtőből 1-2 órával azelőtt, hogy a gyereknek adnánk, NE MELEGÍTSÜK MIKRÓBAN, mert a belseje hamar felforrósodik. A szárított füge jobban eláll száraz, hűvös helyen, illetve hűtőben.

Adható: nem jellemző allergén, egyedül a latex-allergiásokra nézve jelent veszélyt (a banánnál kisebb veszélyt), ezért a legtöbb orvos nem korlátozza a füge bevezetésének időpontját. A megfigyelés az, hogy sok gyerek az állaga miatt fogadja el csak később, a magocskái miatt “szemes” marad a pép is. Hasfájós babáknak HT+2 hónap előtt nem javaslom a gyümölcs adását, de a füge-víz akár segíthet is! Tartsuk be a 4 napos szabályt!

Ötletek:
*friss füge: alapos mosás után vágjuk kis darabokra, majd pürésítsük géppel
*sült füge: a fügéket locsoljuk meg oliva olajjal, tepsiben 230 fokon addig süssük, amíg a héja ráncos és puha lesz. Villával törjük pépessé.
*füge smoothie (tipegőknek): 5-6 friss fügét turmixoljunk össze egy evőkanál mézzel és 3 dl tejjel.
*füge-víz: 2-3 aszalt fügét áztassunk vízbe éjszakára. Reggel szűrjük le. Ez nagyon jó szorulásos babáknak! Gyorsabb verzió, ha a fügéket felforraljuk vízben, leszűrjük és langyosra hűtve adjuk a babának.
*füge püré aszalt fügéből: 2-3 darab aszalt fügét áztassunk meleg vízbe 40 percig. Ezután turmixoljuk össze, szűrjük le, ha túl híg lett, és adhatjuk a babának. Anyatejjel/tápszerrel lazíthatjuk, de javaslom, hogy inkább kevés vízbe átassuk, hogy ne legyen szükség szűrésre: a víz sok értékes tápanyagot fog tartalmazni!

Források:

Joseph, Raj, 2011, Pharmacognostic and phytochemical properties of Ficus carica Linn –An overview, International Journal of PharmTech Research CODEN (USA): IJPRIF ISSN : 0974-4304 Vol. 3, No.1, pp 08-12, Jan-Mar 2011. http://www.sphinxsai.com/Vol.3No.1/pharm_jan-mar11/pdf/JM11%28%20PT=03%29%2008-12.pdf

HK Bakhru, Foods That Heal, pp. 38, Orient Paperbacks, New Delhi, India.

Rtn. Ananth H.R., Foods and Herbs That Heal, pp. 69, The Bangalore Press, Bangalore, India, 2016.

https://www.mylittlemoppet.com/can-i-give-my-baby-figs/

http://www.momtastic.com/food/448747-how-to-prepare-fresh-figs/

https://parentinghealthybabies.com/figs-for-babies/

https://baby-arabia.com/en/benefits-of-figs-for-lactating-women-and-babies/

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s