Üvegbe zárt zöldbab

on

A sok édesség és hússág után, a vakációzás közepén, jöjjön egy eltevős poszt 🙂 Anyukám szokott zöldbabot eltenni télire úgy, hogy valami isteni, amikor előveszem. Olyan levest rittyentek belőle, hogy az aztán páratlan. Alkalmas főzeléknek is, rakott zöldbabnak, és gyakorlatilag bárminek, amit amúgy frissből készítenél. Miért mutatom meg nektek? Mert itt vagyunk anyuméknál, és friss zöldbabból készített levest. Amire a fiam reakciója a következő volt: “Anya, ez nem olyan finom, mint amit te csinálsz Ljubljana-ban”. És hát egyet kell értenem. Bár ugyanazok a hozzávalók, a befőttként eltett zöldbabnak van ideje átvenni a többi hozzávaló ízét, megérik, összeszoknak, összebarátkoznak….és bármi más legyen is a tevékenység, ami lezajlik abban a befőttes üvegben, remek végeredményt hoz. Így néz ki:

img_20180722_1442157863589634795582321.jpg

És itt jön a recept, 5 kg zöldbabra.

Hozzávalók:
*5 kg zöldbab
*2 fej hagyma
*1 paprika (mindegy, milyen színű)
*zöldek: petrezselyem, zeller, lestyán
*1.5 liter paradicsomlé (ha lehet, házi)
*só, bors
*kb. 1 liter víz

A zöldbabot 1-2 centis darabokra vágjuk/törjük. A hagymát felaprítjuk és egy szűrőben leforrázzuk. A paprikát és zöldeket is apróra vágjuk és összekeverjük a hagymával. Egy nagy edényben (legyen vagy 15 literes) rétegezzük őket (zöldbab-hagymás mix-zöldbab-hagymás mix-stb). A vizet sózzuk és borsozzuk, majd a rétegezett zöldbabra öntjük. A végén öntjük rá a paradicsomlevet (azért, hogy ne gyűljön alul össze). Lefedjük és lassú tűzön nagyjából másfél órán át főzzük. Forró befőttes üvegekbe öntjük, ezeket lezárjuk, vastag pokrócba/konyhakendőbe/törölközőbe/paplanba/akármibe csomagoljuk, vagy a nagymama ágyának matraca alá tesszük, ha az erre már ki van alakítva – röviden szárazdunsztoljuk, majd kihűlés után a kamrába tesszük a többi finomság mellé.

Őszinte leszek: én ezt elejétől végéig egyedül még soha nem csináltam meg, a dunsztolás részét mindig anyura bíztam….de megéri, mert a világ legfinomabb levese készül majd belőle (csak fel kell melegíteni egy kis vízben, és ízlés szerint behabarni, tejfölözni, főzőtejszínezni, rántást tenni bele, ki mit szeret).

Várom a kommenteket, tapasztalatokat és javaslatokat!!!!
Jó étvágyat!

img_20180720_104328-013054542153366445555.jpeg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s