Marhahús

on

Általános információ a húsról: egyre több országban hozzák minél előbbre a hús bevezetését a babák étrendjébe a benne található vas miatt.
Adható: HT+2 hónap.
Pozitívumok: magas proteintartalom, vas, kálcium, folsav. Hihetetlen, de az egyik legkönnyebben emészthető hús (a csirke és pulyka után).
Milyen marhahúst adjunk a kicsinek? A hentesnél keressünk sovány részt, “márványmintásat” – azaz néhány csík zsír fusson át rajta, a gyereknek erre szüksége van és pürésítéskor krémesebb és kevésbé lesz száraz.
A legjobb részek a babának: fartő, hátszín, bármilyen szép sovány darált hús.
Elkészítés: a legtöbb tápanyag sütéssel és párolással marad meg benne. Pörköltnek is jó, de a tápanyag egy része kiszabadul a folyadékba, ezért érdemes azt is felhasználni.
Tipp bevezetéshez: amikor a baba még nincs hozzászokva a marhahús ízéhez, érdemes a főző/pároló/stb levet elönteni (mert attól intenzívebb az íze) és inkább vízzel pürésíteni, majd lassanként “erősíteni” rajta. Ismert zöldségekkel társítsuk.
Nem annyira szennyezett állat, mint a csirke és disznó, de azért az elején igyekezzünk házi borjúhúst beszerezni. A csirke mellett a marha a legerősebb allergén a húsra allergiásoknak, ezért ha húsallergia van a kórtörténetben, akkor csak óvatosan. De ez már a csirkénél úgyis kiderül hozzátápláláskor.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s