Húsos batyu – réteslapos

Egy eseményre mohácsi rétest sütöttem. Bevásárláskor nem emlékeztem pontosan, melyik típusú réteslap bizonyult korábban megfelelőnek, ezért 2 fajtát vettem. Nyilván nem az volt a Nagy Ő, amelyiket először kibontottam, így ott maradt a hűtőben egy bontott csomag réteslap. Persze bezacskóztam, de a réteslap hamar kiszárad így is, elkezd töredezni és használhatatlanná válik. Kidobni pedig nem szeretem a dolgokat. Így hát fogtam maga, és elővettem dolgokat a hűtőből. Volt egy kiló darált hús, egy mascarpone, és 2 nagy zöldhagyma. Így született meg életem egyik legfinomabb készítménye. Húsos batyunak neveztem el, hogy többen megtalálják, de nagyon hasonlít a húsos burek nevű ételre, amit szintén réteslapokból készítenek, csak másképp fűszerezik és másképp rétegzik. Tehát más étel 🙂
img_20180523_140440780831128996393733.jpg
Hozzávalók:
*0,5 kg darált hús (marhahús-sertéshús keveréket használtam)
*réteslapok – 6 darab óriási méretű, házi jellegű (azaz vastagabb a hagyományosnál)
*2 nagy vagy több kisebb zöldhagyma
*4 cikk fokhagyma
*max. 1 dl paradicsomlé
*1 tojás
*1 mascarpone (250 g)
*1 evőkanál tejföl
*sok sok reszelt sajt
*kb. 1 dl olaj
* só, bors, paprika
*zöldek: petrezselyem, zeller, bazsalikom

Elkészítés:
A zöldhagymát olajon picit megfonnyasztjuk és hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük, fokhagymázzuk, majd amikor már fehéres a színe, ráöntünk egy kis paradicsomlevet, és 15-20 percig rotyogtatjuk, meg-megkeverve. Közben konyhai robotgéppel összedolgozzuk a mascarponét a tejföllel és tojással, és ebbe a mixbe tesszük a zöld fűszereket. A húst érdemes kicsit előbb elkészíteni, hogy legyen ideje kicsit hűlni – nem tudunk forrón dolgozni vele….
Amikor a hús langyosra hűlt, összekeverjük a mascarponés keverékkel. Híg, szószos tölteléket fogunk kapni, de ez jó, mert a rétes tészta bizony felveszi majd a “fölösleges” levet – ezáltal remek íze lesz!
Ekkor vesszük elő a réteslapot és készítjük elő a tepsit, aminek az alját jól kiolajozzuk ( a réteslap sok olajat felszív). Az első kettőt (a fotó bal oldalán) teljesen kiterítettem és úgy tettem a közepébe a húst, de kiszakadt és elég macerás volt összehajtogatni úgy, hogy ne csöpögjön (egyik réteslap felét fel is kellett használjam foltozásra, ezért olyan pici az utolsó)….ezen okulva a következőt kettőbe hajtva töltöttem meg, ami már csak azért sem volt rossz ötlet, mert hatalmas volt a lap (40 cm volt a rövidebbik oldala!). Nyilván kisebb réteslap is tökéletesen fog működni, csak kisebbek lesznek a húsos batyuk 🙂 Én benne a tepsiben hajtogattam, úgy, hogy kiterítettem a kettőbe hajtott réteslapot, a közepét megpakoltam a szószos hússal, aztán a 4 sarkát jól behajtottam középre, majd az egészet megfordítottam, hogy a sima oldala legyen felül. A tepsi már ki volt olajozva, így amikor a batyut felfordítottam, a teteje már olajos volt.
img_20180523_1330153872751004758802574.jpg
Amikor minden réteslapot felhasználtunk, kicsit kenjük még meg olajjal a széleket és hajtásokat, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, 180 fokra, alsó-felső sütést használtam. 15 perc után kivettem és jóóóól megszórtam sajttal a tetejét, majd 10-15 percre visszatettem a sütőbe – akkor vettem ki, amikor a széle már barnulni kezdett (lásd első fotó). Ha maradt szósz, azt betehetjük a hűtőbe, és másnap felhasználhatjuk spagettihez 😉
Tényleg nem tudom szavakba önteni, mennyire finom lett. A 3 évesem megevett egy egész batyut!!! És nem ám azt a picit!!! Kézzel, harapva fogyasztottuk, de lehet civilizáltan is, késsel-villával. Valahogy elfelejtettem szép kettévágott fotót készíteni, így a gyermekem harapásnyomát mutatom meg…ez van, semmi művészet – ez, kéremszépen, 100% valóság!
Jó étvágyat és visszavárlak titeket!!!
img_20180523_1811087402028408524085324.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s