Mohácsi rétes

Ez az a recept, amiről tegnap élőben “közvetítettem” a facebook-on 🙂 Igyekszem a videót elmenteni és megvagdosni úgy, hogy a duma helyett az akció domináljon, mert a valós idejű főzikélés nem az, amit az ember szívesen megnéz, nincs arra idő, igaz? Addigis itt a recept. Nagyon finom lett!!!
A mohácsi rétes valójában tuningolt túrós rétes. Akkor érdemes elkészíteni, amikor sok embernek sütünk és viszonylag olcsón és könnyen szeretnénk megúszni, mégis sikert aratni. Nem túl édes, úgyhogy éhségcsillapításra is alkalmas!
Természetesen több recept alapján, saját tapasztalat hozzáadásával készítettem, így készült el ez a végleges verzió. Vagyis, igaziból ez sem lesz végleges, egyetlen dolgot még másképp fogok legközelebb csinálni, ezért a receptben és a videóban kicsi eltérés lesz az olajhasználatban.
img_20180521_1433572286514672000410097.jpg
Hozzávalók:
*6 dl kefír
*5 dl gríz (búzadara)
*3 tojás
*200 g porcukor
*550 g túró
*1 csomag vaníliacukor
*1 csomag sütőpor
*1 csomag reszelt citromhéj (vagy 1 citrom reszelt héja)
*1 doboz sárgabarack kompót
*1 marék mazsola
*0,5 dl olaj
*6 db réteslap

Elkészítés:
A grízt, kefírt, tojást, porcukrot, vaníliacukrot, sütőport és citromhéjat összekeverjük. Amikor a massza homogén, betesszük a hűtőbe 1 órára.
Az óra leteltével kivesszük a masszát, aminek illik sűrűbbnek lennie, mint amikor betettük. Ehhez hozzátesszük a túrót, és a mazsolát, összekeverjük újra homogén masszává.
A tepsit (ez az adag megtölt egy nagy tepsit, én abban készítettem, ami a sütőhöz járt, úgyhogy annál nagyobb már nem is lehetett volna) kikenjük vajjal, olajjal vagy amit szoktunk használni. Alulra teszünk 2 réteslapot (ha nagyon vékony, és van belőle vagy 8-9, akkor mehet 3) úgy, hogy mindegyik tetejét enyhén megolajozzuk, kivéve amelyikre a töltelék jön. Ekkor a töltelék felét elsimítjuk a lapon, majd erre rászeleteljük az egész doboznyi sárgabarackot. Erre újabb 2-3 lap jön, szintén olajozzuk meg a tetejüket. Ez azért kell, mert különben a réteslapok könnyen szétcsúsznak. Ezután következik a töltelék másik fele, majd a maradék 2-3 lap a tetejére. A legfelső lapot csak akkor olajozzuk le, ha nem akarjuk ropogósra egyáltalán. Olajos vagy nem, a tetejét még megkenjük tejföllel.
175-180 fokon sütjük, előmelegített sütőben, 35-40 percig. Amikor langyosra hűlt, szórhatunk porcukrot a tetejére. Kihűlve szeleteljük.
Jó étvágyat!
img_20180521_1338115508839311513764033.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s