MÁLNA

on

Imádom jójó, ez most mellékes, de kiderült, hogy a fiam is imádja!!!
Jó ez neki, vajon? Jó a málna babáknak? Derítsük ki.
Az eper és szeder után az egyik legfélelmetesebb gyümölcs egy anyukának. Mert allergizálhat, igen. Ezért sok ajánlás szól arról, hogy adásával várjuk ki az 1 éves kort. Ha a családban előfordult bogyós-gyümölcs allergia, akkor még tovább is várjunk. Más ajánlások azt mondják, ha a gyermek épp szezonban éri el a hozzátáplálást, akkor már 1 hónap hozzátáplálás után próbáljuk meg adni neki, mert bár allergizálhat, gyakoribb az, hogy nincs baja tőle az embereknek, mint az, hogy van.
Adható: Bátorság alapján, és az iromány elolvasása utáni anyai döntést követve, szigorúan betartva a 4 napos szabályt.
HA a gyerek allergiás rá, akkor magok nélkül is allergiás lesz rá! Úgyhogy felesleges passzírozgatni, de ne lepődjünk, és ne is ijedjünk meg, ha a magokat viszont látjuk a pelenkában A magok a NAGYON érzékeny pocakúaknál emésztési nehézségeket tudnak okozni (nem allergiát), így ilyen esetben ajánlott a passzírozás.
Miért jó? Alacsony telített zsír, koleszterin és nátrium tartalom. Magas K vitamin és magnézium tartalom. Nagyon magas C vitamin, élelmi rost és mangán tartalom.
Nagyon jó antioxidáns, főleg a minél frissebb, teljesen érett málna. Tehát vásárlás után tartsuk végig hűtőben és minél hamarabb fogyasszuk el.
Mint minden piros gyümölcs, segít a rákos megbetegedések elkerülésében és erős gyulladáscsökkentő. Segít a megfelelő vércukor szint fenntartásában, így azoknak a gyerekeknek, aki hajlamosak lehetnek az elhízásra vagy a cukorbetegségre, különösen jó! Ha enzim szinten érdekel ezeknek a funkcióknak a működése, itt részletesen olvasható: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=39
Vásárlás: bio vagy nem bio? Egy amerikai kutatás szerint a bio málnának erősebb az antioxidáns hatása, de ezen kívül nem találtak túl nagy különbséget, nem erősen szennyezett gyümölcs. Nagyon érzékeny, úgyhogy mindig egészséges példányokat vásároljunk, mély színűt, kerüljük az összenyomott, puha példányokat. Ha dobozoltat veszünk, nézzük meg, hogy lazán legyen csomagolva, ne nyomják egymást, és a doboz ne legyen párás, az arra utal, hogy egyesek már romlásnak indultak. Persze ki lehet válogatni otthon, de minél hamarabb (1-2 nap) fogyasszuk el, a gyereknek adva a teljesen sértetlen szemeket, mi meg együk meg a nyomikat A piacon ne vegyük meg azt, amelyiket a napra kitéve árulnak!
Nagyon jól fagyasztható! Mossuk meg nem erős vízsugár alatt, teregessük ki egy rétegben egy tálcára, papír törlőkendővel itassuk le a fölösleges vizet róla, tegyük a fagyasztóba, majd amikor már kemények, be lehet őket zúdítani egy zárható zacskóba vagy fagyasztódobozba. 1 évig is eláll így.
Fontos: a feldolgozott málna nagyon sokat veszít a tápértékéből és a pozitívumaiból (igen, a passzírozás is, mert a mag körül helyezkedik el sok sok fitonutriens). A hőkezelés során is veszít ezekből, szárítás, szűrés, tartósítás….ha a csomagoláson nincs feltüntetve, hogy mennyire vigyáztak a tápérték megőrzésére, azt javasoljuk, inkább a friss vagy fagyasztott málnát keressük az üveges, szörp, kompót, aszalt, por, stb. helyett.
Csak a felszolgálás előtt mossuk meg, ne megmosva tegyük hűtőbe!
Zárásként néhány érdekesség a málnáról:
-több C vitamin van benne, mint a narancsban
-több színű málna létezik, piros, rózsaszín, sárga, lila, fekete – a legédesebb az aranysárga színű!
-egy átlagos méretű málnában 100-120 darab mag van mi marad, ha ezeket eltávolítjuk?
-nem utóérő! Ha nyersen leszedik, az nem fog “útközben megérni”, hanem előbb-utóbb rothadásnak indul.
-egyes kultúrákban szimbolikus növény: a kedvesség jele egyes keresztény művészetekben. A málna ág a rossz szellemek elűzője a Fülöp szigeteken. Németország egyes régióiban a málnaágtól a lovak lenyugtatását várják.
-és a málnalevél tea ezt tudjuk igaz?
-furcsának tűnik, de picit meglocsolva a friss málnát balzsamecettel állítólag mennyei ízkavalkádot szolgáltat
-natúr joghurt, málnával, mézzel és mentalevéllel keverve ideális frissítő akár magában, akár szószként vagy feltétként mondjuk palacsintán

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s