EPER

img_20180309_2146061025340101.jpgRemek C vitamin forrás, erős antioxidáns, sőt, friss kutatások alapján úgy néz ki, rák-megelőzési faktorokat tartalmaz!!
Mint oly sok aprómagvas gyümölcs, az eper is megosztja a népességet, ha arról van szó, mikor adható a babáknak: egyes országokban tiltólistán van 1 éves kor előtt, máshol már 6 hónapos kortól ajánlott, még akkor is, ha egyetértenek abban, hogy POTENCIÁLISAN erős allergén.
MIÉRT?
Tudni kell, hogy az allergén ételek bevezetésével kapcsolatosan folyamatosan változnak az ajánlások. 2008 óta sok tanulmány támasztotta alá azt, hogy bizonyos ételek bevezetésének késleltetése NEM fogja megelőzni az atopikus betegségek kialakulását (pl. ekcéma). Ezért sokan álltak át arra az álláspontra, hogy a potenciálisan allergén ételeket jobb minél előbb bevezetni azzal a feltétellel, hogy szezonja van ÉS a családban nincs allergiás kórtörténet.
Innentől kezdve minden anyuka maga dönti el, mikor bátorkodik epret adni a csemetének.
A másik örök kérdés: ha az eper annyira allergén, miért szerepel szinte minden bébiétel gyártónak az elsők közt adható üveges ételei között? A gyártók által támogatott kutatások azt állítják, hogy a magas hőmérsékleten való kezelés és pasztörizálás során felbomlanak az allergén összetevők. Otthoni eljárásokkal nem lehet elérni azt a hőmérsékletet. Vannak tanulmányok, melyek szerint az illető proteineket semmivel sem lehet lebontani. “Most légy okos, Domokos”?
Saját tapasztalatom, hogy Magyarországon 1 éves kor után ajánlott, Szlovéniában, ahol jelenleg élek, az elejétől adják, ha épp eperszezonban kezded a hozzátáplálást….ha a baba rosszul reagál, nem adják egy ideig, és kész, nem aggódják túl a dolgokat…
Tényeket közöltünk, nem foglalunk álláspontot és ismételjük: mindenki döntse el maga!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s