SPENÓT

Tények, amiről nem szól a fáma.
A spenót egy nagyon egészséges ételnek számít, tele van kálciummal, vassal, A, B2, C, E és K vitaminnal, omega 3 zsírsavval, és még sok más egészséges dologgal.
DE. A spenót oxalát és nitráthalmozó. Bármennyire is erősödik meg Popeye a spenóttól, nem a legjobb kálcium és vas forrás, mert az oxalátok hozzájuk kötődnek és megakadályozzák a felszívódásukat. Van megoldás? Részleges, igen: C vitamin hozzáadásával lehet a felszívódásra rásegíteni (azaz keverjük magas C-vitamin tartalmú alapanyagokkal).
És a nitrát? Erről már szóltunk a céklánál. A spenót az egyik vezető nitráthalmozó. Ezért csak mérsékelten ajánlott fogyasztani, és HT+2 hónap előtt semmiképp sem. Sőt, a nagyon konzervatív ajánlások szerint a babák bélrendszere 10 hónapos korukra érik meg biztosan arra, hogy a spenótot kezelni tudja. Ha a nitrát felhalmozódásának a rizikóját minimalizálni szeretnénk, figyeljünk rá, hogy a spenót mindig friss legyen, és minél hamarabb készítsük el és fogyasszuk el, ne tartogassuk későbbre. Egy másik dolog: a vizet, amiben megfőzzük, öntsük le, és csak ezután kezdjünk el dolgozni vele.
A fagyasztottan vásárolt spenót viszonylag biztonságos, de mielőtt megvennétek, olvassátok el az összetevőit! A legtöbb kereskedelemben kapható spenót fűszerezett, tejszínezett, cukrozott, és/vagy hasonlók. Csak a natúrt adjátok a babáknak! Ez például tele van…fel se tudom sorolni, mi mindennel…szóval ilyet és ehhez hasonlókat ne. Vagy majd később…
img_20180226_1021161654064684.jpg

Nem tiltólistás a spenót, ne értsetek félre 🙂 Nagyon finom, egészséges vitaminforrás, jó, ha helyet kap az étrendben. De az is jó, ha tisztában vagyunk az összes tulajdonságával, így a lehető legjobban tudjuk majd felhasználni!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s