Lasagna – sütőtökkel, spenóttal és ricottával

Fagyasztó ürítése, második felvonás.
Az áfonyás sütinél említettem, hogy fagyasztó ürítő projektbe fogtam bele (ezt azoknak írom, akik azt nem olvasták). Persze minden nap nem írhatok róla, mert semmi különleges nincs abban, amikor a gesztenyepürét nyomom tele tejszínhabbal és azt eszem…és azt nem is adom a gyereknek, amúgy….
Viszont eljutottam ahhoz a ponthoz, hogy kivettem fél kiló lesütött, pürésített sütőtököt, amire még azt is ráírtam, hogy nem túl édes….ez megmagyarázza, miért nem fogyott el és landolt a fagyasztóban. Nos, ebből mi legyen? Kotorásztam még, és találtam egy megbontott zacskó fagyasztott spenótot is, az a típus, amit ilyen kis csonka kúp alakú darabkákra osztva csomagolnak. Az ilyet jobban szeretem, mert könnyebb vele gazdálkodni. Eszembe jutott, hogy a hűtőben várakozik még egy doboz ricotta is, és újra jelenés történt: ellebegett a lelki szemeim előtt egy vegetáriánus lasagna. Persze tudva, hogy van otthon lasagna-tészta, ez a jelenés könnyen jött.
Kiolvasztottam a dolgokat és neki is láttam. A sütőtöknek végül csak egy részét kellett felhasználni, fél kiló túl sok volt, de a maradékot másnap fusilli makarónira öntve ettem meg 🙂
És ilyen lett. Mutatom, utána leírom a mikéntjét.img_20180220_1755211844960348.jpg
Hozzávalók:
* kb 300 g sült, pürésített sütőtök
* kb 250 g spenót
* 1 doboz ricotta (250 g)
* lasagna tészta
* 200g tejföl
* só, őrölt szerecsendió
* reszelt sajt
* 1 kanál olaj

Elkészítés: A spenótot (ha friss, főzzük meg és pépesítsük) összekeverjük a tejföllel és sózzuk meg. Nem baj, ha hígnak tűnik, a lasagna fel fogja szívni a nedvességet. A sütőtököt jól keverjük össze a ricottával, sóval és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Egy kisebb tepsi (az enyém 20*24 cm, belső méretek) alját olajozzuk/vajazzuk meg és rakjunk le egy réteg lasagna tésztát. Erre öntsük rá a spenótos keveréket, majd újabb réteg lasagna következik. Erre simítjuk rá a sütőtökös réteget, melyre újra lasagnát pakolunk. Az egész tetejét alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával letakarva 200 fokon 40 percre tettem be (nem előmelegítve a sütőt!), ezután levettem az alufóliát és még 10 percre visszatettem. Amikor kivettem, így nézett ki:
img_20180220_155840556991545.jpg

Nagyon izgultam, milyen lesz, mert ezeket az alapanyagokat még soha nem kombináltam. Halljátok…igazi ízorgia!!! Valami hihetetlenül finom a cucc. Azt be kell vallanom, hogy a gyermekem csak a tetejét ette meg, mert nemrég úgy döntött, a spenótót nem szereti, úgyhogy nem tudom 100%-osan kijelenteni, hogy gyerekbarát étel. Legalábbis az én gyerekemnek nem az. Remélem, a tieitek kevésbé érzékeny ízlelőbimbókkal bírnak!
Jó étvágyat!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s