KHAKI/SHARON/PERSIMMON/DATOLYASZILVA


Megjelent a boltokban, ÚJRA SZEZON VAN!!
Na de khaki a babáknak? Ez is egy nagy IGEN!
Szinonim elnevezések: datolyaszilva, sharon (pl. Romániában), persimmon, hurma, és a KHAKI mindenféle verziója. Latin neve Diospyros kaki, ezért tartjuk a KHAKI elnevezést.
Térjünk a lényegre

2 típusát találhatjuk meg európai boltokban: a puha Hachiya (ennek a héja nem ehető, édesebb, és a rossz hír, hogy neccesebb a babának adni), és a keményebb Fuyu.
A legnagyobb előnye a hatalmas C vitamin tartalma, amely segít a vas felszívódásában, úgyhogy 1-2 kockányit gyakorlatilag bármibe bele lehet keverni. Nem nagyon vegyszerezik, úgyhogy nem szükséges bio változatért futkosni.
Adható: Az ajánlás szerint a FUYU HT után 2 hónappal, a Hachiya HT után 4 hónappal biztonságos. Japánban a HT elejétől adják. Szerintünk akkor adjátok, amikor úgy érzitek

November-december a full szezon, ekkor a legbiztosabb a gyümölcs frissessége, úgyhogy hajrá

HACHIYA: Éretlenül keserű, éretten gusztustalanul trottyadt, de naaaagyon édes és nagyon finom! A gond az, hogy általában nyersen szedik le, hogy kibírja a szállítást, ezért magas marad a tannin-tartalma. Ahogy közben beérik, az ízét nem befolyásolja, de egyes babáknak kipirosodHAT tőle a szája széle és gyakorlatilag körülötte a bőr, amivel érintkezik. Ha a baba érzékeny erre, akkor ezzel a verzióval várjunk még. Kort nem tudok mondani, közbe-közbe rá kell próbálkozni Érdemes párolni, egy fokkal bababarátabb úgy. Nagyon magas a rosttartalma, ezért ajánlott keverni, nem önmagában adni a babának. Sötét színű papírzacskóban lehet érlelni szobahőmérsékleten vagy picit hűvösebben. A fagyást nem bírja, hűtőbe ne tegyétek. A HÉJA NEM EHETŐ!
FUYU (vagy vanília-khaki): Kevésbé édes, kemény marad, héja ehető, 3 hétig is eláll, jobbak a szállítási feltételei. Ez úgy ehető, mint egy körte vagy alma: lehet harapni, szeletelve kínálni, nyersen vagy párolva pürésíteni. A gyakorlat azt mutatja, hogy erre a verzióra jobban reagálnak a babák.
Almával-fahéjjal-zabpehellyel isteni! A joghurtot és túrót is feldobja! Sőt, csikemellel is ajánlott szervírozni!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s