KARFIOL

Mint minden keresztesvirágú, a karfiol is tömve van fitokemikáliákkal (ezek olyan bioaktív vegyületek, melyek különleges védő szereppel és hatással rendelkeznek), ezekről pedig úgy tartják, hogy rákmegelőző hatásuk van!
A, B és C vitamin tartalma magas, kálcium is sok van benne. Magas a rosttartalma, ja, és hát a folsav!
Hátránya, hogy sok embert kicsit gázosít. És hogy egy kicsit büdi, amikor főzzük…ez amúgy azért van, mert könnyen túlfőzzük.
Adható: gázosító hatása miatt nem jó ötlet az elsők között adni, jó megvárni, míg a baba emésztőkészüléke “megedződik” kissé, HT+2/4 hónapot javasolnék attól függően, mennyire érzékeny a baba.
Nem szórják meg sok növényvédő szerrel, ezért nem fontos a bio verzió vásárlása. Arra viszont jó figyelni, hogy inkább azt vegyük meg, aminek a levelei még rajta vannak és beborítják a virágot, védve azt. A mérete nem befolyásolja a karfiol ízét, úgyhogy akkorát vegyünk, amekkorára szükségünk van.
Tárolási tipp: 1-2 napig eláll zacskóban, hűtőben, de tartsuk a szárával lefelé, mert így a nedvesség nem fogja elárasztani a virágot, és megrothasztani azt. Főzve/párolva és pürésítve jól fagyasztható, de számítsunk rá, hogy kicsit híg/vizes lesz kiolvasztva.
A legtöbb tápanyag párolva marad meg benne, de vigyázzunk, mert túlpárolással kesernyéssé válik. 15 perc az ajánlott, de 20 percnél tovább semmiképp ne pároljuk. Túlfőzve pedig egy kissé trutyi lesz….
A fagyasztott karfiol is jó! Főleg az elején, bevezetéskor, gondot okoz, mit kezdjünk a karfiol többi részével (hacsak nem akar az egész család 3-4 napig karfiolt enni). Ilyenkor jó a fagyasztott is, aminek könnyebb az adagolása – 1-2 kis darab a zöldségmixbe, és kész 🙂
Ideális étel akkor, amikor a gyerek elkezd csipegetni: könnyű megfogni, könnyen szétnyomja az ínyével és könnyű lenyelni, és a legtöbb gyerek szereti az ízét!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s