VÍZMÉRGEZÉS

on

Valós fogalom ez? Babáknál is??
Gyakran halljuk, hogy a babáknak 6 hónapos koruk után, és/vagy nagyon meleg időben kezdjünk el vizet adni. A valóságban nincs erre a vízre SZÜKSÉGÜK, de néhány korty ártani sem fog. Gyakori ajánlás az is, hogy a tápszeres babáknak nagyobb szükségük van az extra vízre, mert, míg az anyatej megfelelő mennyiségű vizet tartalmaz, a tápszer nagyobb koncentrációban tartalmaz sót és ásványi anyagokat, ezért vízbevitelre van szükség, hogy a vesék képesek legyenek kiválasztani a fölösleges sókat.
Az ajánlások legtöbbje itt megáll, és nem esik szó arról, MENNYI az a vízmennyiség, ami egy pici babának kellhet, avagy árthat?? Én utánakerestem 🙂 az anyatej és/vagy tápszer mellett, később még az ételekben jelenlevő folyadékmennyiség mellett maximum 60-90 ml az a vízmennyiség, ami még nem okoz gondot (1 éves kor alatt). Ha az anyuka úgy érzi, vízre van szüksége a gyereknek, ne haladja meg ezt a mennyiséget, és azt is SZIGORÚAN evés után ajánlja fel!!!!
“Milyen gondot okozhat a víz, ugyan már?” – gondolnánk.Nos, egyrészt, elveszi a pocakban a “helyet” az értékes anyatejtől/tápszertől/később ételtől. A másik dolog: a túl sok víz felborítja a szervezet normális ásványi anyag háztartását, elsősorban a nátriumháztartást, ami rohamokhoz, agydagadáshoz, kómához, sőt, halálhoz is vezethet.
Ijesztő? Az. Ritka? Igen. Legyen gyakoribb? Ne 🙂
Mire kell figyelni? Megismételem: mindig evés után ajánljuk fel a vizet. Néhány korty elegendő, de 60-90 ml/ napnál ne legyen több semmiképp. Azoknál a gyerekeknél, akik babaúszásra járnak, többszörösen figyeljünk, mert a medencéből elég sok vizet be tudnak nyelni. A tápszer hígítása is veszélyes, ugyanúgy extra vízmennyiségnek számít.
Igen, hőségben több folyadékra van a babáknak szükségük. De ez elsősorban anyatej vagy tápszer, csak másodsorban víz. A szülő természetes ösztönreakciója, hogy vizet ad a gyereknek, elkerülendő a dehidratálódást. De a túl sok víz felborítja a baba érzékeny élettani egyensúlyát, és mielőtt észbe kapunk, már rohama van….
A vízmérgezés első jelei: ingerlékenység, érzékenység, zavarodottság; alacsony testhő (35 fok alatt), arcpuffadás, hirtelen roham.
Ha vizet adunk a babának, a legjobb csőrös pohárból adni, egyrészt, hogy szokja, másrészt, hogy ne okozzon cumizavart. Tehetünk bele jégkockákat, így egyben játék is lesz, mert zörög. A víz mindig jobb megoldás, mint a gyümölcslé!
Kommenteket csakis intelligens módon várok, megalapozottan, és a “nálunk nem lett baj”-típusú tévesérvelés használata nélkül. Köszönöm.
Források:
http://www.stlouischildrens.org/articles/wellness/water-intoxication-in-infants
https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Sharing_Center/LA/water%20intox%20REV%202011.pdf
http://www.nwhealth.org/pubs/N-590.pdf
https://www.breastfeedingbasics.com/qa/do-breastfed-babies-need-water
http://drjaygordon.com/breastfeeding/supplementalwater.html
https://consults.blogs.nytimes.com/2009/08/19/is-it-safe-for-babies-to-drink-water/?_r=2
https://www.womenshealth.gov/breastfeeding/index.html#d
http://www.bebikkicsikesnagyok.hu/16678/folyadekpotlas-csecsemokorban/
http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Vizmergezes_kiszaradas_folyadekfogyasztas_gyermekkorban?aid=20090811135709

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s